Hvalpe / D-Kuldet (2014) / 1 uge

1 uge

Hvalpenes første uge

Søndag d. 23. kunne jeg godt mærke på Spætte, at fødslen nærmede sig. Men hvis Spætte skulle bruge ligeså lang tid på opblokning, som sin mor Ipse, ville der ikke ske noget før mandag. Anna kom dog alligevel hjem søndag aften, da hun ville være helt sikker på ikke at gå glip af fødslen. 
 
Søndag aften ved 23 tiden tog veerne til. Den første hvalp sad godt fast, men takket være min gamle erfaring med grisefødsler lykkedes det at få den ud i god behold klokken godt et. Tæve hvalpen vejede også 370 gram! Men var super kvik fra første øjeblik. De to næste, en tæve på 285 gr. Og en han på 300 gr., sad klar og kom i løbet at kort tid. Man kan også sige at ”vejen ligesom var banet” :) Den sidste tævehvalp på 290 gr. var lidt længere undervejs, da Spætte var noget medtaget af de hårde veer, som hun lagde ud med. Men tidsmæssigt var fødslen relativt hurtigt overstået. Ud fra Spættes tykkelse, havde vi forventet, at der var en hvalpe eller to mere, men der kom kun de fire. Det er fire sunde og kvikke hvalpe, og vi er meget tilfredse med dem :)

Spætte er en rigtig god mor, og har masser af mælk til hvalpene. Spætte har døjet, ligesom sin egen mor Ipse gjorde første gang, med en del efterveer. Spætte har dog været lærenem og flink til at forlade fødekassen, når efterveerne melder sig, og i stedet kradse i en kurv, som er blevet stillet tæt ved fødekassen.

Jeg nyder elevations sengen med tempur madrassen, så jeg kan sidde og holde øje med de små, som på skift tages op mange gange om dagen. Det er første skridt i deres socialiseringsproces, og de er allerede helt rolige og trygge ved, at man tager dem op.

Nye moderne tider i hundeverdenen? Eller er det bare Spætte, som fodrer, når den enkelte hvalp er sulten? Nogle gange dog to eller tre hvalpe af gangen. Men jeg har aldrig set alle fire die samtidig. De tæver, jeg har haft tidligere, har altid fodret hele flokken på en gang. Lagt sig godt ned på siden, og når så hvalpene havde fundet sig en pat og begyndt at sutte, blev der lagt mælk ned. Man kan tydeligt høre, når en hvalp får mælk. Mælken skal synkes i en fart, og giver en meget tydelig ”gurgle/synke” lyd, samtidig med at halen ”kører”. Spætte lægger masser af mælk ned, og hvalpene har allerede mere end fordoblet deres fødselsvægt på den første uge :)

Det er nogle meget kvikke hvalpe, og den første er allerede lykkedes med at komme ud af kassen! Fødekassen er dog konstrueret, så forkanten kan forhøjes, hvilket er sket, og Spætte har fået en ”trappe”, så hun kan overskue kassen, inden hun hopper ind, så hun undgår at træde på hvalpene.

Der er løbende taget lidt fotos af hvalpene her i deres første leve uge. De kan næsten komme op på benene allerede, og derfor er det ikke en nem opgave at fotografere dem enkeltvis uden en hjælper.

Klik på billederne for at se dem i stor format.

Kennel Katholm v/Minna og Anna Katholm